Barion Pixel

Lenovo K3 Note: Középkategóriás győztes! - TESZT!

A GizChina tesztelt egy csomó készüléket, ami a MediaTek MT6752 SoC-al fut. Láttunk már rendkívül olcsó és drága telefonokat, amit a csúcskategóriába, középkategóriába és az alsókategóriába tartoztak. De azt hittük, hogy semmit nem lehet tenni ezzel a SoC-al, amíg teszteltük a Lenovo K3 Note-t.

Ez egyenesen őrület, hogy a Lenovo-nak sikerült egy jó telefont készítenie, ami a középkategóriába tartozik. A többi MT6752 processzoros mobiltelefonok a közép-felső kategóriába tartozik. Akkor vajon miért nem számítottunk erre? A Lenovo soha nem nyűgözött le minket ennyire. Pedig ők nem kínálnak, rossz ár-érték arányú telefonokat, de a szoftvereik hibásan futottak és tele voltak gyártói alkalmazással. Míg a Lenovo K3 Note teljesen más. Térjünk rá a részletekre!

Lenovo K3 Note: Kicsomagolás, dizájn és kivitelezés

A Lenovo K3 Note megérkezett hozzánk, egy barna dobozba, és amikor kinyitottunk akkor a belseje tipikus Lenovo-s csomagolás volt. A dobozt jobb oldalt tudtuk ki nyitni. Alul volt egy Lenovo-s útmutató, egy garancia és kupon kód a Lenovo App Store-ba. A készülék mellé kaptunk még egy fekete töltőt és egy USB kábelt. A telefon teljesen műanyag, ami nem jelent rosszat. A Lenovo minőségi szilárd polikarbonátot használ. A mobilt egy kicsit meglehet hajlítani, de nem okoz kárt benne. A súlya 146g, ami dicséretet illet ekkora képernyő mellett. A Lenovo K3 Note-nak sárga színe van ezért kapta a “citrom” kódnevet. Egyetértek az olvasóval, ha azt mondja, hogy a sárga készülékek rondák, de a Lenovo K3 Note jól néz ki. Mert nem csak sárga van benne, hanem még narancssárga és arany szín is. Mi több a színe mindig úgy változik, ahogy a fény éri. Így a készülék mindig másképp néz ki. Ha nem tetszik a sárga hátlap, akkor rendelhetsz fehér színbe is. A hardver gombot is lehet cserélni. Egy hibája van, hogy az érintőgombok nem igazán működnek. Nem veri vissza a fényt és nincs rajta fényvisszaverő bevonat. Így a sötétben nem lehet látni. Emellett nem találtunk más problémát.

Lenovo K3 Note doboz

Lenovo K3 Note: Képernyő

A Lenovo K3 Note 5,5 hüvelykes és 1080p felbontású és ez a készülék jobb, mint a 720p-s versenytársai. Ha megnézünk, más véleményt észre vehetjük, hogy panaszkodnak a kép tisztaságára, tehát nem kapunk annyira éles képet. Nos, mi is megerősítjük, hogy kicsit kevésbé éles és kevesebb képpontosságú, mint a többi 1080p felbontású telefon. Ennek az az oka, hogy a Lenovo egy másik pixel struktúrát használ, hogy csökkentse a költségeit. Ez egy nagyon merész lépés volt a Lenovo-tól. De, emellett a képernyő még mindig jobb, mint valamelyik 720p felbontású telefonon. A szabadban is kiváló a színvisszaadása és a kontrassz is. Jó a fényereje és kiválóan működik az automatikus fényerő mód. A panelon található üveg AGC Dragontrail. A Lenovo-nak csak gratulálni tudunk, hogy ilyen kijelzőt kapott a készülék, a hibái ellenére is.

Lenovo K3 Note hátlap 2 Lenovo K3 Note hátlap lenovok3kijelzo2 lenovok3oldal

Lenovo K3 Note: Hardver

A Lenovo K3 Note egy MediaTek MT6752 SoC-al büszkélkedhet, amelynek alapja a 64 bites ARM Cortex A-53, 8 processzormag, órajele 1.7GHz és Mail T760 GPU-t kapott. Raktak még bele egy 2 GB RAM-ot(LPDDR3), hogy elérjék a sávszélességet több, mint 5 GB/s  ebben az esetben a 16 GB-os viszonylag gyors EMMC memória, A készülék elég sok mindent nyúlt a felhasználóknak. A 2 GB RAM-on ugyan annyit teljesít, mint a 3GB RAM. Amíg a 2GB RAM-mal 10-20 app futtatható a háttérben, addig a 3GB RAM-mal 40 app futott a háttérben. Az emberek többségének, nem kell ennyi app ezét bőven elegendő a 2GB RAM. A 16GB-ot belsőtárhelyet nem bontja fel több partícióra a Lenovo K3 Note, ami azt jelenti, hogy nyugodtan tele tudod pakolni alkalmazásokkal. Sőt, még ezen kívül, 12 GB memória áll rendelkezésedre és ezt bővítheted Micro SD kártyával. A vizsgálatok alapján a Lenovo K3 Note rendkívülien jól teljesít a MT6752 processzorral, 1080p felbontású kijelzőn, 2GB RAM-mal ráadásul, még jól is van optimalizálva a szoftver.

Lenovo K3 Note Geekbench geekbench2 geekbench3

Lenovo K3 Note: Szoftver

Ahogy az elején említettük, hogy mi a Lenovo szoftverét, amit VibeUI-nak hívnak nem szerettük. A ROM használata rendkívül bosszantó túl sok információt tettek rá a felhasználónak és bonyolult a használata, ráadásul tele volt rakva gyártói app-al. A fejlesztők tanultak a hibájukból, mert a Vibe UI verziója fut a Lenovo K3 Noton mi megszerettük az első alkalommal. Két Android áll rendelkezésre, az egyik a stabil Android 5.0 (Lollipop) és a fejlesztői változatú Android 5.1. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az MT6752 készülékek közül, az Android 5.0 ezen a készüléken fut a legjobban. Kiválogattam a bosszantó fagyásokat a többi Android 5.0-á futó eszközökből, aminek MT6752 processzorra volt. Ennek köszönhetően, egy rendkívül gyors ROM fut a készüléken, mint amilyen bármelyik high-end telefonon, hasonló ,,iPhone-érzést” tapasztalunk. Nem számít, hogy Apple vagy sem, de ez az egyik leggördülékenyebb UI, amit készítettek valaha.

A Lenovo K3 Note különböző funkciókat kínál, általában az ilyen eszközök 300$ felett vannak, de nem a középkategóriában. Nagy mennyiségű beállítással kell kezdeni, utána energiagazdálkodást kell beállítani és az alkalmazások jogait is betudjuk állítani és a végén gesztusok és off-screen billentyű kombinációkat tudjuk beállítani. Egyedi beállításokat is belehet állítani rajta (pl: Amikor megérkezik a munka helyére vagy az iskolába akkor a telefon lenémítja saját magát.) A Lenovo még nem engedélyezi, hogy telepíts az SD kártyára, mert a Lolipop hivatalosan nem támogatja. A hibákat nehéz megtalálni. Az egyik talán az, hogy a Vibe UI csak a kínai és az angol nyelvet támogatja és a Google Play szolgáltatásokat. Igen van olyan, amin nem az eredeti ROM van, de azt azonnal cseréld le az eredetire! A nem eredeti ROM vírusos, ami lassítja, és bosszantó hibákat tesz a telefonba. Találtunk két hibát a ROM-on a Google Play Játékok nem kompatibilis a készülékkel és a Google Chrome bezárja az összes lapot és a böngészőt. Ez a gyakori OTA frissítek, miatt lehet, meg a Lenovo saját multitaskingja miatt. De más böngészők jól működnek (pl: az Opera és a Firefox).

lenovoappbeall lenovoenergia lenovok3vibe lenovok3vibe2

Lenovo K3 Note: Audio

Gondolta volna, hogy van olyan eszkösz aminek a hi-fi teljesítménye ilyen jó a közép-alsó kategóriában? Minden túlzás nélkül ez elég jól hangzik. Ez annak köszönhető, hogy a minőségi belső hangszóró és a MaxxAudio-t kapta meg, amit az OnePlus és az Oppo eszköz is megkapott. A fülhallgató nem torzítja a zenét és a basszusa is jó. A Lenovo K3 Note-val öröm zenét hallgatni, még fejhallgató nélkül is, nincs semmi torzítás és még a basszust is vissza adja szépen. Ez a MaxxAudio equalizer beállításának is köszönhető.  Nincs itt még vége! A Lenovo K3 Note high-end szintű hívást kínál, amiben van benne zajszűrő. De nagyon érzékeny és minőségi mikrofonja, ezért nagyon szépen felveszi a hangokat.

Lenovo K3 Note: Adatkommunikáció

Az antennája elég kicsi a Lenovo K3 Note-nek. Az olcsó telefonoknál ez gyakran okoztak problémát. Meg voltunk lepve mikor a készülék nem átlag alatti hálózatokon futott, de hiányzik a FDD-LTE 208000MHz-s támogatása. A GPS-t elég jól kezeli a készülék, gyors és fix a jelerőség. Sajnos van egy hiba, ami a legtöbb Lolipop eszközön jelen van, az az, hogy nem találta a GLONASS műholdat. Ezért néha rossz felé vezettet a GPS, ami bosszantó, például ha egy kiránduláson vagyunk. Ez a hiba a Siswoo C50 Longbow-nál is jelen volt, de ők kijavították reménykedünk, hogy a Lenovo is ad ki ez ügyben egy szoftverfrissítést.

lenovogps lenovogps2

Lenovo K3 Note: Kamera

Elérkeztünk a készülék legjobb funkciójához, a kamerához. Az egyik legjobb kamerája van, amit a közép-alsó kategóriás készülékben látunk. Ez talán meglep, mert nem volt hirdetve a kamera. A hátsó kamerája 13 megapixeles, a szelfi kamerája 5 megapixeles. A hátsó kamerája nagyon szép képet csinál, ugyanis a színeket, részleteket, élességet rendesen visszaadja, ez a gyors fókusz és exponálási idő, valamint a rövid expozíciós idő miatt van. A Lenovo K3 Note képes lépést tartani a költségesebb digitális fényképezőgépekkel szemben. Még ha mozgó tárgyat, fotózol le azt is kiélesíti. Még ha gyenge a fény, akkor is tökéletesen látszik, hogy milyen képet csinál. Nem számít, ha egy sötét szobába vagy, éppen egy naplementét fotózol, HDR nélkül, akkor is remek képek készülnek. A LED vakunak elégé nagy fénye van és így kivilágítja a szobát és a színek megmaradnak. Videóba remekül veszi fel a hangokat, köszönhető a két mikrofonnak.

Sajnos a manuális fókuszon nem lehet állítani, ami nagy hiba, mert az autófókusz eléggé lassú. Az első kamerája is szép képeket csinál, de ha gyenge fény mellett vagyunk, nem igazán lehet vele jó szelfiket készíteni. A képeket a Lenovo kamera app-al készíthetjük. Úgy véljük, hogy ez a legjobb kamera app. A Galéria app-on tudjuk a képeket szerkeszteni.

lenovokamera1 lenovokamera2 lenovovirag lenovovirag2

Lenovo K3 Note: Akkumulátor

Eleinte lesokkolt a hír, hogy a phabletek között, ez a telefon 3000mAh-s akkumulátort kap. A Lenovo akkumulátora 3000mAH, de vékonyabb, mint a többi 3000mAH akkumulátor, ráadásul könnyebb is mint más telefonokéban található ugyan ilyen akkumulátor. A mérete és a súlya miatt azt gondoljuk, hogy a kisebb akkumulátort kapott, mint 3000mAH. Mi lenne, ha a Levono hamis specifikációkat reklámozna? Szerencsére a készülék bemutatta, hogy nem hamis specifikációk és tényleg annyi van benne amennyi. A Geekbench akkumulátor teszt igazolta, hogy 06:24 órát bír, automatikus fényerővel és készenléti idővel. Viszont a töltés idő sajnos 4-5 óra hosszába telik.

lenovogeekbench

Lenovo K3 Note: Összegzés

Ebbe az évbe a Lenovo K3 Note egy pénztárcabarát meglepetés volt. Nem számítottunk rá, hogy ilyen árkategóriában, ilyen telefont képes létrehozni a Lenovo. A Lenovo K3 Note hasonló specifikációval rendelkezik, mint az iOcean MT6752, Mlais M53, Red Note vagy az Ecoo E04 Aurora. Lenyűgöző, hogy ezt a telefont a közép árkategóriában már meg lehet venni. Annak ellenére, hogy hiányzik az FDD-LTE 20 támogatás, a Lenovo K3 Note egy csodálatos telefon ráadásul az egyik legjobb kamera található benne és még a hangjában sem csalódhatunk. Kétséges, hogy bármelyik gyártó képes lesz legyőzni a Lenovo K3 Note-t, de ajánlom neked ezt a telefont arra az esetre, ha egy kiváló középkategóriás telefont keresel.

Forrás: GizChina

Nálunk is rendelhető, sárga és fehér színben!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Az oldal tetejére