Barion Pixel
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked. 

Olcsó használható laptopok

Az olcsó használható laptopok kiválasztása során elengedhetetlen egy minimális szaktudás. Emellett, amikor olcsón keresel használható laptopokat, nem árt a fokozott óvatosság. Amikor az ember felmegy egy apróhirdetéses oldalra, olcsó használható laptopok tízezreivel találkozik. Ezen laptopok ára a tízezer forinttól egészen a több százezer forintig terjedhet. Az ár gyakran nem reprezentálja a laptop sebességét vagy funkcionalitását. Ha van egy húszezer forintos laptopod, és veszel helyette egy ötvenezer forintos laptopot, egyáltalán nem biztos, hogy gyorsabb lesz. Ugyanez vonatkozik az új készülékekre - pusztán a kétszeres ár nem feltétlenül jelent nagyobb teljesítményt.

  olcso hasznalhato laptopok  

Mire érdemes figyelni?

Az ideális olcsó használható laptop megkeresése előtt először is összegezned kell magadban, hogy az új gépnek mit kell tudnia. Például, ha a számítógép túl sokszor nyúl a merevlemezhez, érdemes lehet SSD-vel szerelt laptopban gondolkodni. Ha sok program vagy böngésző-lapfül párhuzamos futtatása komolyan belassítja a gépet a kevés RAM miatt, előre ki kell gondolni, hogy az új laptopban mennyi memóriának kell lennie. Ha tudod, hogy több száz Gigabyte adatot kell eltárolnod, akkor olyan laptopot kell választanod, amelynek a merevlemeze vagy SSD-je elegendő ennek eltárolására. Ha a gép már a YouTube videók lejátszásával is küzd, akkor olyan laptopot kell vásárolnod, amiben a jelenleginél többször gyorsabb processzor található.

Az olcsó használható laptopok kiválasztása nem egyszerű

A laptopok esetén számos olyan extra körülmény van, amely ezeken felül is megdobhatja az árat. Teljesen kezdők az informatika világában sok hasznos infót szerezhetnek az okosnagyi.hu oldalon, akár laptopokkal kapcsolatban is. Például egy teljesen passzív működésű, Pentium N processzort használó laptop ára legalább triplája egy Core2Quad alapú laptopnak. A példában szereplő mindkét gép teljesítménye egyenértékű, viszont az adott Pentium N hangtalanul működik, és fogyasztása annyival alacsonyabb, hogy 6-8 órán keresztül használhatod egy feltöltéssel. Az olyan magyar billentyűzetes laptopok, amelyek billentyűzetének kialakítása hasonlít a szabványos billentyűzet-kialakítással, szintén drágábbak.

Fájdalmas lehet a csalódás

Ha megvásárolsz egy újabb használt laptopot, vagy akár egy új laptopot, nem biztos, hogy jó vételt csináltál. Ha a nyolcvanas évek számítógépeit (például Commodore64) összehasonlítod a 90-es évek számítógépeivel (például Pentium1), láthatod, hogy a fejlődés nagyon szignifikáns volt. A Pentium1 processzora százszor gyorsabb (1 mhz vs. 100 mhz), a memória ezerszer nagyobb (64 kilobyte vs. 64 megabájt). A gép tárhelyének mérete szintén ezerszeresére nőtt (360 kbyte floppy vs 1000 MByte merevlemez). A kétezres években hasonló léptékű volt a fejlődés, a memória mérete 64 MByte-ról 4 GByte méretűre nőtt, a háttértár 1 GByte méretűről 500 GByte méretűvé hízott. A processzorok sebességének fejlődése szintén százszoros volt, és egy magtól eljutottunk a 4 magos számítógépekig. A számítógépek felépítéséről itt olvashatsz részletesebben.

Megállt a fejlődés

Ezt követően viszont megállt a fejlődés, ma szinte ugyanolyan képességű processzorokat, memóriát, merevlemezt lehet vásárolni, mint tíz éve. Egy mai Intel i7 processzor teljesítménye alig duplája egy tíz éves Intel i7 processzornak. Nem érdemes tehát arra számítani, hogy pusztán attól gyorsabb lesz a laptop, hogy újabb. Valószínűbb az, hogy az új laptop sem fog semmivel sem többet nyújtani, mint a régi modelled. Ahhoz, hogy meg tudjad állapítani, hogy venned kell -e újabb laptopot, ismerned kell a jelenlegi laptopod hardverkiépítését.

Legalább 4 GByte memória kell

Ahhoz, hogy megfelelően használhasd a mai operációs rendszereket és szoftvereket, legalább 4 GByte memóriára (RAM) van szükséged. A Windows 10 körülbelül másfél GByte memóriát foglal el, de a web-böngésző is elfogyaszthat lapfülenként 200-500 MByte memóriát. Amennyiben a laptopodban nincs 4 GByte memória, érdemes lehet elgondolkoznod azon, hogy egy olyat vásárolsz, amelyben 4 GByte, vagy inkább 8 GByte memória (RAM) van.

Csak a 64 bites processzor megfelelő

A 32 bites számítógépek ma már értéktelenek. Egy régi 32 bites Pentium4 processzor teljesítménye ahhoz sem elég, hogy egy Youtube videót folyamatosan le tudjon játszani. Amennyiben 32 bites laptopod van, mindenképpen újat kell vásárolnod. A mai modern 64 bites két- vagy négymagos processzorok teljesítménye már elegendő a megfelelő web-élmény eléréséhez. Egy mai olcsó használható laptop két vagy négy magos, 64 bites processzorral rendelkezik. Egy használhatatlan, kínai piacos netbook, amelyben 32 bites processzor és 128 MByte memória található

Fejleszd tovább a mostani laptopodat!

Ha a fejlődés lelassulása miatt pusztán új laptop vásárlásával nem tudsz extra teljesítményt elérni, érdemes megfontolni a jelenlegi laptopod továbbfejlesztését. Gyakorlatilag minden laptopban cserélhető a memória. Sajnos néhány régebbi és gyengébb modell esetén (például Intel Atom alapúak) nem tudsz 2 GByte-nál nagyobb memóriát a gépbe tenni, mert a processzor nem támogatja a nagyobb memóriamennyiséget. Egy Pentium N, Intel i3 vagy Core2Quad alapú laptop esetén viszont a gépbe rakhatsz akár 8 GByte méretű memóriát is. A merevlemezt vagy SSD-t használó laptopok esetén érdemes olyan meghajtót venni, amely legalább 1 TByte kapacitású. Egy 8 GByte-os memóriamodul ára körülbelül 10 ezer forint, egy 1 TByte méretű SSD ára 40 ezer forint körül van. Ha csak az akkumulátorod haldoklik, felesleges új laptopot venni, egyszerűen csak cseréld ki az akkumulátort egy webbolt segítségével.

Megfontoltan vásárolj!

A példákon látszik, hogy kizárólag a megfontolt, céltudatos fogyasztói magatartás segít a laptopok vásárlása során. Amennyiben kiforrott elképzelésed van arról, hogy milyen irányba szeretnél előrelépést elérni az új laptoppal, nagy csalódás nem érhet. Amennyiben olcsó használható laptopot találomra választod ki, szinte borítékolható a kudarc. A fejlődés lelassulása miatt nem érdemes pusztán újabb terméket vásárolni, ha annak a teljesítménye vagy ergonómiája nem képes a régit felülmúlni.
Tartalomhoz tartozó címkék: laptop
Az oldal tetejére