Talán minden nő vágya egy olyan konyha mely hely-és energiatakarékos, és nem mellesleg még esztétikailag is mutatós. Az IKEA hűen nevéhez most már nem csak megtervezni, de hamarosan megépíteni is képes lesz ezt a minden képzeletet felülmúló okoskonyhát!
A jövőt idéző sci-fi filmekkel ellentétben nem robotok fogják uralni az életünket, hanem szimplán egyszerű konyhai eszközök lesznek olyan szinten felturbózva, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsák a háztartásunkhoz és bolygónk védelméhez. Az IKEA már réginek számító Concept Kitchen 2025-ös projektje életünk egyik központi helységére, a konyhára fókuszál. Méghozzá nem is akárhogy. A cég a Milánó Expon mutatta be a londoni IDEO tervező céggel kooperációban készülő terveket. Nem véletlenül ezt az eseményt választották, Milánóban október végéig tartanak bemutatókat a publikumnak olyan élelmezéstechnikai és ökológiai fejlesztésekről, melyek egyaránt biztosítják a megfelelő élelmiszerellátást és a környezetvédelmet. A bemutatott tervek alapján a konyha nem csak praktikus, helytakarékos és „zöld”, de emellett figyeltek a fejlesztők a modern, letisztult dizájnra is. Nézzük hát, milyen lehet a konyhánk 2025-re:
Az IKEA asztal egy adott élelmiszer megfelelő asztalra helyezésével különböző recepteket kínál fel, így kevesebb élelmiszer-hulladék keletkezhet, valamint főzési tudományunkat is bővíthetjük. Az asztalon a kiválasztott receptről minden információ megjelenik, így nem szükséges piszkos kézzel a szakácskönyveket (hol lesznek azok már ekkorra…) vagy a tabletünket bújnunk. Az IKEA gondolt a kis lakásban élőkre is, így az asztalt akár tűzhelyként is (!!!) használhatjuk a beépített indukciós tekercseknek köszönhetően. Wow.
Természetesen a hűtésre is gondoltak – új „hűtőszekrényünkben” ajtó nélkül tárolhatjuk a mindennapi betevő falatunkat. Így pontosan láthatjuk mi van még otthon, elkerülhető a felesleg vásárlása. Az élelmiszereket külön-külön átlátszó konténerekben tárolhatjuk majd, és a polcok mögötti indukciós hűtési technológiával hűthetjük őket, így a megromlás is könnyebben elkerülhető, hisz egyenként beállíthatjuk az adott élelmiszernek megfelelő tárolási hőmérsékletet. Szintén wow.
Nézzük a vízrendszert. Nem mondok újdonságot azzal, hogy a vízgazdálkodással is vannak problémák a bolygón. Az IKEA azonban itt is színrelép, és tudatos fogyasztásra ösztökél – a mosogató kétirányú elvezetésével különválasztja a szennyezett és a méreganyagoktól mentes vizet. A szennyvizet a csatornába, a tisztát a mosogatógépekhez illetve növények öntözésére használja fel újra.
És végül de nem utolsó sorban: a szelektív hulladékgyűjtés. Kis beépített dobozkák segítségével a hulladékot szétválogatva és összepréselve tudjuk tárolni maximális helytakarékossággal, nem lesz szükségünk 3-4db több literes kukára a konyhában.
Már alig várjuk a 2025-öt!