Menü

owl-carousel

5 technika a látványos városképek készítéséhez

5 technika a látványos városképek készítéséhez

Mivel az életünkhöz szorosan kapcsolódik a város ahol élünk, szinte mindig kézenfekvő téma. A városi témák között szerepel az építészeti enteriőr, a városi utcakép, terek, utcák, ami számtalan téma lehetőséget kínál. Ma öt fényképezési technikát osztunk meg számodra. Vessünk egy pillantást arra, hogyan lehet ügyesen fényképezni látványosan a várost.

Első tipp: "korai indulás" és "késői visszatérés"

Az ideális fény- és árnyék együttes leginkább reggel és este mutatkozik. Amikor tájképeket készítünk, legtöbbünk tudatosan választja ki a felvételi időszakot. A városi fotózásban ugyanezt az elvet kell követni. Ez nem csak a fényképezéshez használható fénytényező, hanem reggel és este is felhasználhatja azt a fény viszonyt a fotós.  A fény és árnyék viszony szorgalmas keresése mindig a kiváló kép előkészítésének feltétele.

 

Birta Endre profi fotózás

 

Második tipp: Hívjuk segítségül a perspektíva vonalait

Használjuk ki a széles látószögű objektív térbeli értelmét, hogy megmutassa az épület falait, környezete által meghosszabbított vonalak látványosságát. A városok esetében, amikor alaposan megnézed az épületeket, számos épületen található gyönyörű vonalakkal, például spirálokkal, szimmetriákkal. Használd az objektív széles látószögű torzítását, hogy fokozza a tér kiterjesztésének érzetét, és fokozza az épület vizuális hatását. Válassz széles látószögű objektívet, például 16-30 mm gyújtótávolságot.

Birta Endre profi fotózás

 

Harmadik tipp: Telefoto teleobjektívvel

A teleobjektív fontos szerepet játszik a városi témák fényképezésében. A távolról készülő képek és a teleobjektív egyedi térbeli tömörítésének érzése segít a fotósoknak, hogy hatásos fényképeket készítsenek. Válassz olyan tele objektívet, mint az Canon 70-200 mm vagy a 70-300 mm. A jó optikai minőség biztosítja a városkép minőségben, részleteiben tökéletes legyen.

 

Negyedik tipp: készíts képeket mozgásról a városban

A város dinamikájának fényképezése, a város gyors ütemének bemutatása révén közvetítheti a nézőnek a város egyedi szépségét. A lassú zársebesség hosszú expozíciójának tudatos használata sokkolóan jó képet eredményez. Például fényképezz a forgalom nyomvonalairól, az emberek áramlásának mozgásáról és így tovább. Idő eltolással is készíthetsz képeket, hogy megmutassa a fotó a városi dinamikát.

Birta Endre profi fotózás
Ötödik tipp: Utcák és sikátorok

Az utcák és sikátorok látványa a város magja. Néhány jellegzetes karakter és üzlet fotózása nemcsak a város stílusát és vonásait mutatja, hanem egyúttal emberi érzéseket is felhoz a képen. Tedd életképpé a fotókat a városról, hogy tele legyen az élet ízével.

 

A város több irányba történő fényképezése különböző nézőpontból kiemelheti a várost. Ugyanakkor, használj különféle objektíveket, szűrőket, a kamera különféle funkciói mellett. Kényelmesebbé, érdekesebbé teheti a felvételt. Plusz ötlet, hogy egy másik épület legmagasabb részéről, ablakaiból még érdekesebb lehet a nézőpont.

Képek forrása: Birta Endre profi fotózás https://birtafoto.hu/

Keresés